Puheenjohtajan palsta

Hei kaikki,

Vuosi on lähtenyt käyntiin myös meidän yhdistyksen toiminnan osalta. Ulos kun katson juuri nyt työhuoneeni ikkunasta, niin hiukan näyttää jo talveltakin, kun lunta pikku hiljaa tulee. Talitintit kirmailevat lintulaudalla siemeniä noukkien ja näkyy siellä jokunen sinitiainenkin olevan.

Muutamien kommellusten kautta on Aninkainenkin vihdoin painossa kirjapainon ilmoituksen mukaan sen pitäisi olla jäsenillä vielä tämän kuun aikana. Huomaathan että lehti saapuu kirjekuoressa, koska sen mukana tulee jäsenmaksulasku. Valitse laskusta oikea vaihtoehto: jäsenmaksu yksittäiselle tai perhemaksu.

Kädestä pitäen -opastuksesta kysellään usein: mitä se on ja miksi sitä järjestetään? Kyse on yhteistyöstä yhdistyksemme ja Kansallisarkiston Turun toimipaikan välillä. Me tarjoamme opastusta, mihin henkilökunnan resurssit eivät riitä ja vastineeksi saamme pitää tilaisuutemme arkistolla ja myös kirjastotilan. Kädestä pitäen -opastusta on annettu Turussa jo noin 20 vuoden ajan ja se ollut todella toivottu palvelu ja toiminut samalla myös yhtenä jäsenhankinnan muotona. Moni on saanut opastuksista "kipinän" jatkaa sukututkimusta ja sen myötä liittynyt jäseneksi.

Syyskokous päätti, että hallitus jatkaa entisellä kokoonpanollaan, hyväksyi hallituksen esittämän toimintasuunnitelman ja talousarvion. Samalla päätettiin, että jäsenmaksuun ei ole tarvetta tehdä muutoksia. Niinpä perusjäsenmaksu on edelleen 30 euroa/kalenterivuosi ja perhemaksu 50 euroa. Perhemaksun voi valita samassa taloudessa asuvat kaksi henkilöä, jolloin he saavat jäsenedut, mutta lehtiä tulee vain yksi talouteen.

Digitoiminen edistyy yhä edelleen Turussa, vaikka saimmekin Turun ja Kaarinan seurakunta-yhtymältä ikäviä uutisia - he eivät päästä meitä kuvaamaan alkuperäisiä kirkonkirjoja. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä edelleen etenkin Kaarina, Kakskerta, Maaria ja Paattinen ovat "pimennossa". He kyllä lupasivat toimittaa arkistolle mikrokortit/-filmit, mutta katsotaan koska asia etenee. Itse Turun kohdalta on päästy etenemään kiertotietä, eli samme pikkuhiljaa materiaalia verkkoon, mikä ilahduttaa varmasti suuresti Turun tutkijoita. Tällä hetkellä nimittäin työkokeilussa oleva Katariina kuvaa Turun poliisilaitoksen vanhan yhteisarkiston puolelta asukasluetteloita, mitkä ovat lähes samanlaisia sisällöltään kuin rippikirjatkin, mutta niistä puuttuu kaikki kirkolliset merkinnät. Olemme kuitenkin arvioineet, että parempi tämäkin, kuin ei mitään materiaalia. Samaisesta arkistosta löytyy myös muuttaneita ja kuolleita, jotka nekin digitoidaan.

Silja jatkaa SSHY:n palkkaamana vielä tämän vuoden, joten hän on se henkilö, joka arkistolla opettaa kameralaitteiston käyttöä, samalla kun luonnollisesti itsekin kuvaa alkuperäismateriaalia. Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on mahdollisuus tulla joskus muutamaksi tunniksi kuvaamaan, materiaalia kyllä on vielä kuvaamatta.

Kalevi on hienosti ohjannut hakemistojen tekijöiden ryhmää ja sieltä on tulossa paljon uusia hakemistoja. Tämä työ on eräällä tavalla loppusuoralla, olemassa olevien kuvatiedostojen osalta, mutta uutta materiaaliahan tulee jatkuvasti, joten uusia hakemistojen tekijöitäkin kaivataan yhä joukkoon.

Yhdistys järjestää bussikuljetuksen Suku 2018-tapahtumaan Tampereelle (Valtakunnalliset sukututkimuspäivät). Tästä lisätietoa Aninkaisessa.

T: Sari