Siirtolaisten tutkimus

Suomen Sukututkimusseuran verkkosivustolta löytyy aineistoa, linkkejä ja lähteitä, joiden avulla sukututkija pääsee Suomesta lähteneiden sukulaisten jäljille ja oppii siinä samalla hyödyllistä tietoa kohdemaan olosuhteista, yhteiskunnallisista oloista yms. Sivustolla on linkkejä niin kotimaan arkistoihin ja rekistereihin kuin laivayhtiöiden matkakirjoihin ynnä paljon muuta. Sivustolta saa myös opastusta, kuinka jatkaa siirtolaisten jäljittämistä kohdemaassa, joihin lukeutuvat Yhdysvaltojen lisäksi Kanada, Australia, Uusi-Seelanti, Ruotsi, Norja ja Venäjä.


Siirtolaisrekisteri

Siirtolaisuusinstituutin ylläpitämään Siirtolaisrekisteriin on tallennettu satojen tuhansien ulkomaille muuttaneiden suomalaisten tietoja 1800-luvun loppupuolelta alkaen. Rekisteriin sisältyy mm. Matkustajaluettelo (1892–1960), Passiluettelot (1800-luvun alusta vuoteen 1920) ja tietokanta venäjänsuomalaisista vainouhreista 1930–1950.


Jouni Korkiasaari: ”Sukututkija siirtolaisten jäljillä” (Siirtolaisuusinstituutti 2018)

Lataa opas (pdf) Siirtolaisuusinstituutin sivuilta.


Ellis Island -säätiön verkkosivusto

Ellis Island -säätiön sivustolta voi etsiä sataman kautta Pohjois-Amerikkaan saapuneiden sukulaisten tietoja. Matkustajien nimet on kirjoitettu hyvin luovalla tavalla eli kannattaa kokeilla erilaisia kirjoitusasuja.


FamilySearch

FamilySearch on mormonien ylläpitämä palvelu, joka on ilmainen, mutta vaatii rekisteröitymisen. FamilySearchin tietokannassa on maahanmuuttoon liittyviä asiakirjoja kuten matkustajaluetteloita ja kansalaisuuden myöntämiseen liittyviä asiakirjoja, syntyneiden, vihittyjen ja kuolleiden luetteloita eri osavaltioista, väestönlaskentoja (census), I ja II maailmansodan värväyskortteja. Aineistoja on melko paljon indeksoitu. Yhdysvalloista on selvästi enemmän aineistoja käytössä kuin Kanadasta.

FamilySearchin arkistoissa on myös suomalaisia kirkonkirjoja indeksoituna. Samoin siellä on asiakirjoja myös muualta maailmasta kuin Pohjois-Amerikasta


Gjenvick-Gjønvik Archives (GG Archives)

Gjenvick-Gjønvik Archives -sivustolla on kerrottu englanniksi monipuolisesti siirtolaisuuteen liittyvistä teemoista. Siellä on muun muassa kuvauksia siirtolaisten matkasta Atlantin ylitse ja elämästä laivalla, heidän käyttämistään satamista, maahanmuuttoon liittyvistä muodollisuuksista. Sivustolla on paljon kuvia ja esimerkkejä erilaisista asiakirjoista, matkalipuista ja laivayhtiöiden esitteistä.