Tietokantoja ja aineistoja

Digitaaliarkisto

Digitaaliarkisto sisältää Kansallisarkiston digitoimat aineistot. Ennen aineistojen hakua kannattaa tutustua Digitaaliarkiston käyttöohjeisiin.

Digitaaliarkistosta voi etsiä aineistoja vapaasanahaulla tai puunäkymän avulla.


HisKi – historiakirjojen hakuohjelma

HisKi (Historiakirjat) on Suomen Sukututkimusseuran laatima sukututkijan työtä helpottamaan laadittu tietokanta suomalaisten seurakuntien historiakirjoista. Tietokannasta voi etsiä henkilöitä eri muuttujia (esim. etunimi, patronyymi, syntymäaika tai -vuosi, kuolinaika tai -vuosi) valitsemalla Suomen seurakunnista yleisesti tai tietystä maakunnasta tai seurakunnasta. Tietokantaan on kirjattu seurakunnista kastettujen, vihittyjen, haudattujen ja muuttoluetteloita. Tietojen ajallinen kattavuus vaihtelee seurakunnittain, sillä tallennustyö on edelleen kesken. Sukututkijan on hyvä muistaa, että HisKi on apuväline, ja että tietokannasta löytyvien tietojen oikeellisuus on aina tarkistettava seurakunnan ao. historiakirjasta.


Digihakemisto

Digihakemisto on Kari Kujansuun ylläpitämä sivusto, joka koostuu linkeistä Digitaaliarkistossa oleviin arkistoihin. Digihakemisto sisältää toisin sanoen saman aineiston kuin Kansallisarkiston Digitaaliarkisto. Digihakemisto on sukututkijalle käyttäjäystävällisempi, sillä se sisältää esim. sukunimenmukaisia hakemistoja, mikä helpottaa merkittävästi esi-isiä koskevien aineistojen löytämistä. Tarkoituksena on, että sukututkijat ja muut asiasta innostuneet kävisivät aineistoa käyttäessään sivustolla luomassa ja täydentämässä esim. sukunimenmukaisia hakemistoja aineistoihin. Tietoja täydentämään ja hakemistoja laatimaan pääsee kuka tahansa.


Historiallinen Sanomalehtikirjasto

Historiallinen Sanomalehtikirjasto on Kansalliskirjaston (ent. Helsingin yliopiston kirjasto) ylläpitämä tietokanta, joka sisältää digitoituna suuren osan Suomessa vuodesta 1771 lähtien julkaistuja sanomalehtiä. Tietokanta sisältää yli 10 miljoonaa sivua sanomalehtiä. Sanomalehtien lisäksi palvelussa on digitoituna pienpainatteita, aikakauslehtiä, karttoja, nuotteja, kortistoja aapisia, Käkisalmen ja Laatokan alueen lehtiä, käsikirjoituksia ja osoitekalentereita. Aineisto on vapaasti verkossa tutkittavaksi vuoteen 1939 asti. Aineistoon voi tehdä kohdennettuja hakuja. Parhaiden mahdollisten hakutulosten varmistamiseksi kannattaa hakuohjeisiin tutustua huolellisesti.


Ylioppilasmatrikkelit

Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852 sisältää yli 18 000 ylioppilaan tiedot. Ylioppilaita koskevat tiedot on koottu arkistoaineistosta, kirkonkirjoista ja 1900-luvulla julkaistusta sukututkimustiedosta. Matrikkeliin voi kohdentaa erilaisia hakuja. Matrikkelin on toimittanut Yrjö Kotivuori.

Ylioppilasmatrikkeli 1853–1899 sisältää noin 9 500 ylioppilaan tiedot. Matrikkelin tiedot on koonnut Veli-Matti Autio.


Suomen asutuksen yleisluettelo (SAY)

Suomen asutuksen yleisluettelo on aineskokoelma, johon on kerätty tietoja maaseudun taloista ja niiden asukkaista. Tietojen lähteenä on käytetty kruunun tiliasiakirjoja (voudintilien veroluetteloita, kymmenys- ja autioveroluetteloita, sotilasluetteloita, hopeaveroluetteloita, läänintilejä ja henkikirjoja. SAY:ssa on tietoja pääasiassa Länsi-Suomesta (Häme, Varsinais-Suomi, Satakunta, osa Uudestamaasta, Pohjanmaan eteläiset osat, Kemi ja Savosta Juva). Laajimmillaan se kattaa ajanjakson 1539–1809. SAY on käytettävissä vapaasti Digitaaliarkistossa.


Karjala-tietokanta ja Katiha

Karjala-tietokantaan on tallennettu luovutetun Karjalan alueen seurakuntien kirkonkirjoja vuosilta 1700–1949. Tietokannassa on tallennettuna sekä rippi-, lasten- että historiakirjoja. Katiha (Karjala-tietokantahaku) on tietokannan hakuliittymä. Sukututkijan on hyvä muistaa, että Katiha on apuväline, ja että tietokannasta löytyvien tietojen oikeellisuus on aina tarkistettava seurakunnan ao. kirkonkirjoista. Karjala-tietokannan verkkosivuilla on myös hyvä sanasto ruotsin- ja latinankielisistä termeistä asiakirjoissa.


Venäjän arkistot

Aimo Ruusunen luennoi 2.11.2019 Turun Seudun Sukututkijoille Neuvostoliiton ja Venäjän tietolähteistä. Ruususen tietolähdeluettelo on varsin kattava.


Finna

Finna.fi-palveluun on koottu Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot. Palvelussa voi selata ja lukea verkossa saatavilla olevia, kaikille avoimia aineistoja. Palvelu korvaa vaiheittain suomalaisten kirjastojen, arkistojen ja museoiden asiakkaille suunnattuja verkkopalveluita. Palvelussa on suuri määrä vapaasti hyödynnettäviä aineistoja, esimerkiksi eri arkistot (mm. Museoviraston kuvakokoelmat) ovat avanneet Finnaan tuhansia digitaalisia näyttökuvia vapaasti käytettäviksi.


SukuHaku

SukuHaku on Suomen Sukututkimusseuran aineistotietokanta, joka sisältää sukututkijalle hyödyllistä kirjallisuutta sekä hakemistoja erilaisiin arkistoaineistoihin ja julkaisuihin. Tietokantaan lisätään aineistoa koko ajan. SukuHaku on Suomen Sukututkimusseuran jäsenetu.


Maatiloista koottu Sukutilat Webissä -tietokanta

Suomen maatalousmuseo Sarkan tietokanta Sukutilat Webissä on maatiloista koottu tietokanta, johon digitoidaan parhaillaan 1900-luvulla julkaistujen maatilamatrikkeleiden tietoja. Tarkoituksena on kerätä samaan tietokantaan myös tämän hetken tilatietoja sekä sodassa luovutettujen alueiden maatilojen tietoja.


Sotasampo

Sotasammon avulla voi hakea, selata ja visualisoida laajoja tietoaineistoja Suomessa toisessa maailmansodassa. Sotasammon sovelluksien avulla voi tutkia esim. talvi- ja jatkosodan tapahtumia kartalla, toisen maailmansodan paikkoja, Suomen joukko-osastoja, sankarivainajia, sotavankeja ja valokuvia sodasta.


Sotasurmasampo 1914–1922

Kansallisarkiston ylläpitämä Sotasurmasampo 1914–1922 -tietokanta sisältää tietokannan vuosien 1914–1922 sotatapahtumien melskeissä kuolleista sodassa mukana olleista ihmisistä. Tietokanta sisältää myös taistelupaikkakortistoon perustuvan luettelon sisällissodan taisteluista.


Hautakivitietokanta

Hautakivitietokanta sisältää Suomen Sukututkimusseuran keräämiä hautamuistomerkkien valokuvia Suomen eri hautausmailta.